Infrastructura feroviara. Constructie si mentenanta

Cursul realizeaza o prezentare a diferitelor tipuri de cale ferata, parti componente si aparate de cale, precum si prezentarea conceptelor de statii de deservire a calatori, cerinte de proiectare, principii de constructie, exploatare si mentananta.

Obiectivele cursului:

Calea de rulare:
 • Aprofundarea notiunilor de proiectare a caii, conditii de proiectare in plan si in profil. Interactiunea dinamica dintre roata si sina, conceptul caii ferate balastate.
 • Descrierea componentelor caii – terasamente, traverse, sisteme de prindere, sina, specificatii tehnice si norme de realizare.
 • Calea ferata pe dale – caracteristici tehnice, tehnologii de executie, componente si conditii de exploatare.
 • Aparate de cale tipuri, geometrie, parti componente, aparate de compensare.
 • Gestionarea principiilor si criteriilor de mentenanta, stabilirea pragurilor de alerta si supraveghere in exploatare, geometria si tolerante acceptate, supraveghere si inspectii periodice, activitati de mentenanta mecanizata pentru calea ferata si urbana.
 • Detalierea tuturor operatiilor de mentenanta a caii si a principiilor de functionare a partilor componente, planificarea mentenantei, norme periodice de mentenanta, documente de mentenanta, tipuri de interventii si exemple practice.
Constructii feroviare:
 • Intelegerea regulilor si a conditionalitatilor impuse constructiilor feroviare. Prezentarea conceptelor de statii de deservire a calatori, cerinte de proiectare, principii de constructie, exploatare si mentananta.
 • Descrierea si intelegera regulilor de interoperabilitate impuse de STI, conditii de proiectare,executie si intretinere a peroanelor si copertinelor.
 • Utilizarea eficienta a spatiilor feroviare, amplasarea acceselor si a utilitatilor curente. Principii de exploatare comerciala eficienta a spatiilor feroviare, inchiriere, administrare vanzare. Studii de caz.
 • Mentenanta cladirilor feroviare. Organizare. Planificare si Implemeentare.
Lucrari de arta feroviare:
 • Prezentarea tipurilor de lucrari de arta feroviare poduri, podete, viaducte si tunele. Prezentarea pincipiillor de proiectare si a constrangerilor impuse lucrarilor de arta feroviare.
 • Principii de constructie a podurilor si tunelelor. Poduri metalice de mari dimensiuni.
 • Sisteme de mentenanta a podurilor si tunelelor. Tipuri de defecte si proceduri de remediere. Sisteme moderne de diagnoza si supraveghere.

Cui se adreseaza?

Tuturor persoanelor implicate in activitati de operare si gestionare a infrastructurii feorviare si urbane

Program

Ziua 1 - 24 octombrie

09:00 - 16:00
Speakers:
Dr. Ing. Laurentiu Marculescu

Ziua 2 - 25 octombrie

09:00 - 16:00
Speakers:
Dr. Ing. Laurentiu Marculescu
Dr. Ing. Laurentiu Marculescu
Design Director
Laurențiu a început activitatea de inginer proiectant în domeniul infrastructurii căii ferate imediat după terminarea facultății, în anul 1995. În anul 1996, după absolvirea studiilor aprofundate obține titlul de master în îngineria lucrărilor de artă. Titlul de doctor îl obține în anul 2004, după opt ani de studii și cercetări. Laurențiu are o experiență de peste 24 de ani în domeniul infrastructurii și suprastructurii căii ferate. A fost implicat în proiectarea, coordonarea și supervizarea a peste 1000 km de cale ferată, respectiv a peste 100 km de cale de rulare tramvai de pe teritoriul României. Laurențiu a proiectat lucrări de cale ferată și în afara țării, cel mai important fiind complexul feroviar de la fabrica de vagoane Karaganda din Kazahstan. Laurențiu este verificator MLPAT din 2005 și expert MLPAT din 2016 în domeniul construcţiilor de căi ferate (A5, B3, D). Activitatea didactică deși nu a fost continuă, a accentuat relația permanentă pe care Laurențiu a avut-o cu mediul universitar. În anul universitar 2000 – 2001 el a activat ca și cadru didactic asociat la Universitatea Ecologică, Facultatea de Ingineria și Protecția Mediului, în cadrul disciplinei de „Managementul căilor ferate”. În anul universitar 2001 – 2002 a activat la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Facultatea de Îmbunătățiri Funciare, în cadrul disciplinei „Tehnologia construcțiilor”. Între anii 2015 și 2018 Laurențiu a predat la Facultatea de Căi Ferate Drumuri și Poduri din București, în cadrul disciplinei de „Întreținerea căii ferate”. Ca președinte al Asociației Române de Geosintetice, începând cu anul 2015, Laurențiu a contribuit la promovarea, dezvoltarea și propagarea materialelor geosintetice și a cunoștințelor din domeniul producerii și utilizării acestor materiale prin organizarea de prezentări la sediul mai multor instituții publice din România. Laurențiu a aboslvit mai multe cursuri în domeniul tehnic, al calității, legislativ, de consultanță, de securitate și sănătate în muncă, dar și de management. Laurențiu are certificat de Manager de Proiect emis de Roland Gareis Consulting în martie 2010. Laurențiu este autor și coautor la peste 20 de articole și lucrări de cercetare publicate în țară, dar și în străinătate.

Data

oct. 24 2019 - oct. 25 2019
Cariera Feroviara in Romania

Locatia

Cariera Feroviara in Romania
Str Stoica Ludescu 12
INREGISTRARE

Trainer

 • Dr. Ing. Laurentiu Marculescu
  Design Director

  Laurențiu a început activitatea de inginer proiectant în domeniul infrastructurii căii ferate imediat după terminarea facultății, în anul 1995. În anul 1996, după absolvirea studiilor aprofundate obține titlul de master în îngineria lucrărilor de artă. Titlul de doctor îl obține în anul 2004, după opt ani de studii și cercetări.

  Laurențiu are o experiență de peste 24 de ani în domeniul infrastructurii și suprastructurii căii ferate. A fost implicat în proiectarea, coordonarea și supervizarea a peste 1000 km de cale ferată, respectiv a peste 100 km de cale de rulare tramvai de pe teritoriul României. Laurențiu a proiectat lucrări de cale ferată și în afara țării, cel mai important fiind complexul feroviar de la fabrica de vagoane Karaganda din Kazahstan.

  Laurențiu este verificator MLPAT din 2005 și expert MLPAT din 2016 în domeniul construcţiilor de căi ferate (A5, B3, D).

  Activitatea didactică deși nu a fost continuă, a accentuat relația permanentă pe care Laurențiu a avut-o cu mediul universitar. În anul universitar 2000 – 2001 el a activat ca și cadru didactic asociat la Universitatea Ecologică, Facultatea de Ingineria și Protecția Mediului, în cadrul disciplinei de „Managementul căilor ferate”. În anul universitar 2001 – 2002 a activat la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Facultatea de Îmbunătățiri Funciare, în cadrul disciplinei „Tehnologia construcțiilor”. Între anii 2015 și 2018 Laurențiu a predat la Facultatea de Căi Ferate Drumuri și Poduri din București, în cadrul disciplinei de „Întreținerea căii ferate”.

  Ca președinte al Asociației Române de Geosintetice, începând cu anul 2015, Laurențiu a contribuit la promovarea, dezvoltarea și propagarea materialelor geosintetice și a cunoștințelor din domeniul producerii și utilizării acestor materiale prin organizarea de prezentări la sediul mai multor instituții publice din România.

  Laurențiu a aboslvit mai multe cursuri în domeniul tehnic, al calității, legislativ, de consultanță, de securitate și sănătate în muncă, dar și de management. Laurențiu are certificat de Manager de Proiect emis de Roland Gareis Consulting în martie 2010.

  Laurențiu este autor și coautor la peste 20 de articole și lucrări de cercetare publicate în țară, dar și în străinătate.

Scroll to Top