Cum poți accesa finanțare pentru a participa la cursuri

Cei care sunt în cautarea unui loc de muncă și își doresc să se perfecționeze în anumite domenii pot apela la fondurile publice sau creditele garantate se stat pentru a putea să își finanțeze studiile. Voucherele de formare profesională sau creditele pentru plătirea cursurilor sunt doar două dintre opțiunile disponibile.

  • Primăria Capitalei oferă 2000 de vouchere de formare profesională în cadrul programului “București – orașul tinerilor activi pe piața muncii”
  •  Programul guvernamental „Investește în Tine” permite tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani, dar și persoanelor cu vârste între 26 și 55 de ani să obțină un credit garantat de stat, cu dobândă zero, pentru finanțarea cursurilor de pregătire profesională acreditate.

Cele două programe au ca scop încurajarea oamenilor de a-și găsi un loc de muncă în care să se specializeze, cu ajutorul cursurilor de pregătire profesională acreditate.

 

Cum poți obține finanțarea?

În cadrul programului “București – orașul tinerilor activi pe piața muncii”  derulat de Primăria Capitalei prin Centrul Pentru Tineret al Municipiului București aproximativ 2000 de tineri cu vârste între 18 și 35 de ani pot beneficia de un voucher de formare profesională în valoare de 1400 de lei. Cu această sumă ei pot accesa cursurile derulate prin intermediul firmelor de formare profesională înscrise în proiect. Pentru a beneficia de această finanțare, tinerii trebuie să facă dovada că au domiciliul în București de minim 6 luni și că nu sunt angajați. Cursurile la care se pot înscrie trebuie să aibă o durată minimă de 40 de ore și să fie acreditate de către Autoritatea Națională de Calificări. Persoanele care doresc să beneficieze de un voucher de formare profesională trebuie să completeze formularul online de pe site-ul www.ctmb.ro.

Recent, Guvernul României a majorat la un miliard de lei plafonul acordat pentru finanțarea demersurilor de pregătire profesională prin intermediul programului „Investește în Tine”. Plafonul de garantare pentru obținerea de credite are scopul  de a ajuta persoanele tinere să investească în dezvoltarea proprie. Principalele arii asupra cărora se axează sunt educație, sănătate și cultură. În acest fel se urmărește diminuarea ratei de șomaj în rândul tinerilor, care în prezent depășește 18%, a dificultății persoanelor cu o situație materială precară de a-și continua studiile și de a obține un loc de muncă precum și susținerea potențialului de creștere economică.

Tinerii cu vârste între 16 și 26 de ani pot accesa un credit fără dobândă de până la 40.000 lei, iar persoanele cu vârste între 26 și 55 de ani până la 35.000 lei.

Scroll to Top