Semnalizare feroviara

Cursul va va ajuta sa intelegeti principiile fundamentale de semnalizare feroviara, familiarizarea cu diferitele tehnologii de semnalizare si deasemenea cu componentele lor majore.

Obiectivele cursului:

Semnalizare Feroviara
 • Familiarizarea cu diferitele tehnologii de semnalizare si deasemenea cu componentele lor majore.
 • Cunoasterea modului de operare si mentenanta a sistemelor de semnalizare. Controlul si comanda semnalizarii feroviare, repetitia semnalelor, detectia trenurilor, controlul vitezei, comanda aparatelor de cale si sisteme de siguranta.
 • Prezentarea tehnologiilor si solutiilor feroviare, exemple, semnalizarea de bloc, transmisia dinte vehicul si cale, sisteme moderne ERTMS nivel 1 si 2. Tendinte de dezvoltare a principiului distantei variabile – ERTMS 3.
 • Concepte ale instalatiilor de semnalizare din statii, reglementari si etape de realizare, treceri la nivel, norme si terminologie de semnalizare.
 • Elemente componente – transmisii mecanice, sisteme de blocare, relee si BLA, circuite de cale, numaratoare de osie si alte sisteme de detectie, unitati de semnal luminoase, dispozitive de control si semnalizare, electroalimentare, electromecanisme, cabluri de semnalizare si module informatice.
 • Sisteme de comunicatii cale vehicul.
 • Principii generale de mentananta, mentenanta preventiva si corectiva, planificarea operatiilor de mentenanta, indicatori de mentenanta, investitii in reabilitarea sistemelor de centralizare.
ERTMS (ETCS & GSM-R)
 • Prezentarea si aprofundarea princiipiilor generale si functionalitatilor sistemului de control si comanda ERTMS. Istoric, necesitatea armonizarii sistemelor de centralizare existente, obiective si actori principali.
 • Arhitectura sistemului ERTMS – componente la bord si in cale. Descrierea nivelurilor operationale ERTMS 0,1,2,3 si STM.
 • Echipamente de cale – principii de functionare. Principii de acordare a autorizatiei de miscare MA.
 • Interfata om-masina, gestionarea informatiilor ETCS, telegrame de comunicatii tren-cale.
 • Proceduri de implementare cerinte tehnice, reguli operationale, supervizarea miscarii trenului in curbe si a franarii, telegrame eurobalize, euroloop, euroradio, reguli de dezvoltare a ERTMS, exemple de scenarii operationale.

Cui se adreseaza?

Ingineri si tehnicieni implicati in proiectarea sau in gestionarea unor sisteme de semnalizare feroviara

Program

Ziua 1 - 24 aprilie

15:00 - 21:00
Speakers:
Ing. Florian SĂCUIU

Ziua 1 - 25 aprilie

09:00 - 16:00
Speakers:
Ing. Florian SĂCUIU
Ing. Florian SĂCUIU
Inginer Proiectant
Florian a început activitatea de inginer proiectant în domeniul instalațiilor de semnalizare feroviară în anul 2011, la Institutul de Studii și Proiectări Căi Ferate, București. A fost implicat în proiectarea instalațiilor de semnalizare aferente coridoarelor paneuropene de transport feroviar, implementate în diferite proiecte, dintre care menționăm tronsoanele Fundulea-Fetești, km 614-Frontieră, Sighișoara-Simeria. În 2016 se angajează la Compania Națională de Căi Ferate "C.F.R." S.A., unde este implicat în implementarea proiectelor de reabilitare pentru tronsoanele Simeria-km 614 și Brașov-Sighișoara. Principalele activități sunt legate de controlul conformității în vederea avizării documentaţiilor tehnice de specialitate, precum și asistență tehnică în domeniul instalațiilor de semnalizare. De asemenea, are responsabilități în pregătirea proiectelor pentru coridorul Orient-Est Mediteraneean (Arad-Timișoara-Craiova-Calafat). Activitatea de instruire și schimb de cunoștințe a debutat tot în cadrul CFR, unde a elaborat și prezentat cursuri în domeniu, cu participarea personalului din cadrul companiei, atât la nivel central, cât și regional. Florian a absolvit Facultatea de Transporturi din cadrul Universității Politehnica București, specializarea Telecomenzi şi Electronică în Transporturi. În anul 2012 obține titlul de master în sisteme inteligente pentru transporturi în cadrul aceleiași facultăți.

Data

apr. 24 2020 - apr. 25 2020
Expired!

Cost

444 EUR
Cariera Feroviara in Romania

Locatia

Cariera Feroviara in Romania
Str Stoica Ludescu 12
INREGISTRARE

Speaker

 • Ing. Florian SĂCUIU
  Inginer Proiectant

  Florian a început activitatea de inginer proiectant în domeniul instalațiilor de semnalizare feroviară în anul 2011, la Institutul de Studii și Proiectări Căi Ferate, București.

  A fost implicat în proiectarea instalațiilor de semnalizare aferente coridoarelor paneuropene de transport feroviar, implementate în diferite proiecte, dintre care menționăm tronsoanele Fundulea-Fetești, km 614-Frontieră, Sighișoara-Simeria.

  În 2016 se angajează la Compania Națională de Căi Ferate “C.F.R.” S.A., unde este implicat în implementarea proiectelor de reabilitare pentru tronsoanele Simeria-km 614 și Brașov-Sighișoara. Principalele activități sunt legate de controlul conformității în vederea avizării documentaţiilor tehnice de specialitate, precum și asistență tehnică în domeniul instalațiilor de semnalizare. De asemenea, are responsabilități în pregătirea proiectelor pentru coridorul Orient-Est Mediteraneean (Arad-Timișoara-Craiova-Calafat).

  Activitatea de instruire și schimb de cunoștințe a debutat tot în cadrul CFR, unde a elaborat și prezentat cursuri în domeniu, cu participarea personalului din cadrul companiei, atât la nivel central, cât și regional.

  Florian a absolvit Facultatea de Transporturi din cadrul Universității Politehnica București, specializarea Telecomenzi şi Electronică în Transporturi. În anul 2012 obține titlul de master în sisteme inteligente pentru transporturi în cadrul aceleiași facultăți.

Scroll to Top